IR paneli za kopalnico

IR paneli za kopalnico | Varčno ogrevanje z IR paneli

by

IR paneli za kopalnico so zelo uporabni, če je vas med prhanjem ali jutranjim urejanjem vedno zebe. IR grelne plošče namreč delujejo tako, da ne segrevajo samega zraka, temveč stene, tla, strop in vse predmete, ki so postavljeni v določenem prostoru. Ogrevanje z IR paneli za kopalnico lahko na nek način primerjamo s soncem, saj prenos toplote poteka podobno kot sončni žarki.

Bivanje v prostoru z IR panelnim ogrevanjem je zato zelo prijetno, saj toploto občutimo popolnoma drugače, kot če je ogret samo zrak. Če se odločate ali izbrati IR panele ali klimo, je odgovor precej preprost – ogrevanje z IR paneli ima zagotovo več prednosti kot ogrevanje s klimo. V nadaljevanju si preberite, kaj so glavne razlike in katere so glavne prednosti IR panelov za kopalnico.

IR paneli za kopalnico - ogrevanje z IR paneli

IR paneli ali klima?

IR panelno ogrevanje je med kupci vedno bolj priljubljeno, saj imajo IR paneli odlične lastnosti. Kljub temu pa si številni še vedno zastavljajo vprašanje ali izbrati IR panele ali klimo. Da bo vaša odločitev malce lažja, preverite, kaj vse je značilno za IR panele.

IR panelno ogrevanje – prednosti in pozitivne lastnosti

Blagodejni vpliv na zdravje

Učinek ogrevanja z IR paneli je kot že rečeno podobno občutiti kot sončne žarke, zato IR grelne plošče zelo blagodejno vplivajo na naše telo. Ker zanje ni značilno mešanje zraka, se bakterije in prah ne dvigujejo. IR panelno ogrevanje je zato še posebej priporočljivo za astmatike in ljudi, ki imajo težave z dihali.

To pa še ni vse. IR grelne plošče tudi uravnavajo krvni tlak, izboljšajo imunski sistem in delovanje kapilarnega sistema, pomagajo pri izgubljanju telesne teže, lajšajo bolečine v sklepih in mišicah, poleg tega pa imajo blagodejni vpliv na našo kožo.

Torej – IR paneli ali klima? Ker pri ogrevanju s klimo za razliko od IR panelnega ogrevanja prihaja do mešanja zraka, prah in ostala nesnaga enostavno zaidejo v naš dihalni sistem, poleg tega pa je zrak bolj suh.

IR paneli ali klima?

Enostavna montaža

IR paneli za kopalnico in ostale prostore stanovanja, so zelo enostavni za montažo, saj jih moramo le pritrditi na steno ali strop ter priklopiti na elektriko. V primeru ogrevanja z IR paneli večji posegi v prostor tako niso potrebni.

Če se odločimo za klimo, to nikakor ne drži, saj je klimatska naprava sestavljena iz notranje in zunanje enote. Ker morata biti med seboj povezani, je potrebno v steni narediti kar veliko luknjo, poleg tega pa morate v primeru večstanovanjskega stavbe dobiti dovoljenje ostalih stanovalcev. Odgovor na vprašanje »IR paneli ali klima?« je tako več kot očiten.

Nizki stroški

Ogrevanje z IR paneli je zelo varčno in trajnostno, saj so dostopni po zelo ugodni ceni, imajo zelo dolgo življenjsko dobo (okoli 25 let) ter v primerjavi s klimatskimi napravami porabijo manj električne energije. Potrebno se je zavedati, da imajo predmeti večji energijski potencial kot zrak, zato oddajajo toploto tudi po tem, ko gretje že izklopimo.

Posledično porabimo manj električne energije, mesečni stroški ogrevanja z IR paneli pa so zelo nizki. Trajnost in varčnost sta še dva dodatna razloga, zakaj prenehajte z razmišljanjem ali izbrati IR panele ali klimo.

Visok izkoristek

Za IR panelno ogrevanje je značilen zelo visok izkoristek, saj kar 99 % električne energije pretvorijo v toploto. Če IR panele (za kopalnico) primerjamo z ostalimi ogrevalnimi napravami, je odstotek toplote glede na porabljeno električno energijo neprimerljivo višji. Ali izbrati IR panele ali klimo tako sploh ni več vprašanje.

IR panelno ogrevanje

IR grelne plošče prilagodite svojim potrebam

Zaradi vseh zgoraj naštetih prednosti so IR grelne plošče primerne za ogrevanje prav vseh prostorov, a ker se zelo veliko kupcev odloča za IR panele za kopalnico, naj pojasnimo, zakaj je temu tako. Tudi vi sovražite stopiti izpod vroče prhe direktno v hladen prostor? Si želite, da bi bilo v kopalnici vedno prijetno toplo?

Ogrevanje z IR paneli ponuja prav to. Ker infrardeči valovi ogrejejo vse površine, predmete in nenazadnje tudi vaše golo telo, se nikoli več ne boste znašli v situaciji, da bi vam v kopalnici šklepetali zobje.

Veliko kupcev se v kopalnici za IR panelno ogrevanje odloči zato, ker si želijo v tem prostoru malce višje temperature kot v drugih predelih stanovanja. IR panelno ogrevanje je odlična rešitev, saj prostor ostane topel dolgo časa, poleg tega pa IR paneli za kopalnico izgledajo zelo estesko.

IR paneli za kopalnico z ogledalom

Marsikdo ima občutek, da bodo IR grelne plošče izgledale čudno ali celo grdo, če jih namestimo v kopalnico. To pa je povsem napačno razmišljanje. Sedaj so na voljo tudi modeli z ogledalom. Izberete lahko celo takšne z dodatno osvetlitvijo, ki izgledajo zares elegantno. Ker vsebujejo tudi termostat, je ogrevanje z IR paneli zelo enostavno.

IR grelne plošče

Varnostne oznake IR panelov za kopalnico

Čeprav je IR panelno ogrevanje v kopalnici povsem enako kot v drugih prostorih, pa je v omenjenem prostoru več vlage, pojavljajo pa se tudi vodne kapljice, zato morajo tovrstne IR grelne plošče vsebovati posebne oznake (IP44 in IPX2). Pomembno je tudi, da upoštevate navodila, kako daleč mora biti IR panel za kopalnico oddaljen od vodnih virov.

Preberite si tudi...