Izberite prezračevanje z rekuperacijo!

by

Prezračevanje z rekuperacijo je precej boljša možnost od klasičnega načina prezračevanja. Pri klasičnem prezračevanju je treba namreč pogosto in na stežaj odpirati okna. Le tako lahko omogočimo, da pride do kroženja med zunanjim in notranjim zrakom. Pri tem pa se vsi prostori ne prezračijo enakomerno, prihaja pa do velikih toplotnih izgub. Pri prezračevanju z rekuperatorjem zraka se temu izognete.

Vključen je tudi razvlažilec prostora, ki skrbi za vedno optimalno raven vlage zraka v prostorih.

Prezračevalna naprava

Če za primer vzamemo prezračevanje kletnih prostorov, lahko ugotovimo, da se le redko spomnimo, da bi te prostore prezračili. Z namestitvijo rekuperatorja pa prezračevanje poteka ves čas, zato se kakovost zraka bistveno izboljša. Prezračevanje kopalnice je zelo pomembno izvajati sproti. V kopalnici se namreč tuširamo, kopamo in običajno sušimo perilo. Zaradi tega še toliko bolj prihaja do povišane ravni vlage, kar lahko vodi v nastanek plesni.

Cena rekuperatorja je odvisna od številnih dejavnikov. Odvisno je, za kolikšno površino ga potrebujete in kakšne funkcije si želite, da vsebuje. Centralni prezračevalni sistemi so pri tem dražji, medtem ko je cena rekuperatorja za lokalno prezračevanje lažje dostopna. Obstajajo pa tudi subvencije Eko sklada, pri čemer je omogočeno, da gospodinjstva, ki so v finančni stiski, dobijo tovrstni sistem brezplačno. Pogoj je prejemanje socialne denarne pomoči.

Preberite si tudi...