inhalator

Inhalator za otroke: zakaj je koristen in kako izbrati najboljši otroški inhalator?

by

Inhalator za otroke je pripomoček, ki ne sme manjkati v nobeni družini. Gre namreč za enega od najkoristnejših pripomočkov za lajšanje simptomov prehladov in sorodnih obolenj, ki so nadpovprečno pogosta v hladnejših mesecih. Obenem je pripomoček mogoče uporabljati kot pomoč pri alergijah – pa tudi preventivno, torej za zmanjšanje tveganja za obolenja, ki prizadenejo dihala. Seveda pa je za optimalen učinek nujno, da izberete kakovosten inhalator. Otroški respiratorni sistem je izjemno občutljiv, zato pazite, da boste uporabljali izdelek, ki bo poskrbel za čim boljše rezultate in ki bo varen za uporabo. Izberite zanesljivega, preverjenega ponudnika, npr. specializirano trgovino ali lekarno.

 

Najpomembnejše lastnosti, ki jih mora imeti kakovosten inhalator za otroke

Za inhalacije se lahko uporabijo različne vrste tekočin oziroma snovi – navadna voda, voda z dodatkom eteričnega olja (npr. eteričnega olja evkaliptusa ali mete), solna raztopina ali posebno zdravilo. Ne glede na to, za katero od možnosti se odločite, je pomembno, da ima inhalator za otroke učinkovit sistem razprševanja. Posledično bo para dosegla spodnji del dihalnega sistema, lajšanje simptomov pa bo tako hitrejše in učinkovitejše.

Med najpomembnejše informacije, ki jih morate preučiti pred nakupom, spadata podatek o velikosti razpršenih oz. vdihljivih aerosolov in podatek o hitrosti razprševanja teh delcev. Obenem pazite, da bo izdelek čim tišji, saj je hrup med prebolevanjem bolezni zelo moteč za občutljiva otroška ušesa. Hkrati pa je priporočljivo, da poiščete karseda lahek in za uporabo prijeten inhalator. Otroški nosek je namreč majhen, kar pomeni, da so odsvetovani pretirano robustni pripomočki, katerih uporaba bi bila neprijetna ali celo boleča. Ne nazadnje pa sta pomembni še barva in oblika. Če bo pripomoček spominjal na igračo, se bo precej lažje izogniti otroškemu upiranju med uporabo. Zelo priljubljene so denimo živalske oblike, na primer zajčki in medvedki. Hkrati pa je smiselno, da poskušate otroka zamotiti s prijetnimi aktivnostmi, ki zmanjšajo odpor do inhalacij.

 

Inhalator za otroke

 

Vsestransko uporaben kompresorski inhalator – otroški ali za odrasle

Če iščete pripomoček, ki ga bo uporabljala vsa družina, vam priporočamo kompresorski inhalator. Otroški kompresorski inhalator brez težav uporabljajo tudi odrasli, saj imate na voljo več različnih mask. Izbirati je mogoče med klasičnimi otroškimi maskami in maskami za odrasle, včasih pa so na voljo še posebne maske za dojenčke. Tako zlahka izberete najustreznejšo velikost, menjava mask pa je izjemno preprosta – inhalator za otroke se praktično v hipu prelevi v pripomoček, ki je primeren tudi za odrasle. Nedvomno pa morate biti pri pripomočkih, ki jih uporablja več oseb, še posebej pozorni na to, da bo čiščenje zares temeljito in da bo zanj poskrbljeno po vsaki uporabi. V nasprotnem primeru je prenašanje patogenih mikroorganizmov praktično neizogibno.

 

Inhalator za otroke lekarna

 

Kje kupiti inhalator za otroke? Lekarna ali specializirana trgovina sta najvarnejši izbiri

Priporočljivo je, da izberete izdelek, ki je klinično testiran – ne glede na to, ali kupujete pripomoček zase, za vso družino ali inhalator za otroke. Lekarna ter specializirana trgovina z medicinskimi pripomočki in sorodnimi izdelki sta zato praviloma najboljši izbiri. Pri tem je smiselno, da se prepričate, ali vam je ob nakupu zagotovljena garancija na izdelek, kar v lekarnah in specializiranih trgovinah običajno ni težava. Pri nekaterih izdelkih vam je zagotovljeno celo do 10 let jamstva, kar pomeni, da gre vsekakor za pametno investicijo in varen nakup.

Kakovosten inhalator – otroški ali za odrasle – lahko najdete tudi v ponudbi Tosame. Kupiti ga je mogoče v eni izmed njihovih prodajaln po Sloveniji (t. i. Bele štacune), obenem pa je možno naročilo v njihovi spletni trgovini. Izbrani izdelek je treba pred prvo uporabo razkužiti, nato pa morate natančno slediti priloženim navodilom – tako glede same uporabe kot glede pravilnega postopka čiščenje po posamezni uporabi. Seveda pa morate hkrati upoštevati splošne varnostne napotke. Še posebej pomembno je, da ste med uporabo vedno ob otroku. Četudi gre za malce starejšega otroka, je otroška domišljija pogosto zelo aktivna. Prisotnost odrasle osebe je zato vsekakor nujna, saj zmanjša nevarnost za nezgode, povezane z nepravilno uporabo pripomočka.

 

Preberite si tudi...