merilec tlaka

Merilec krvnega tlaka za najzahtevnejše uporabnike: kakovostni zapestni in nadlaktni merilci tlaka

by

Merilec krvnega tlaka je izjemno praktičen pripomoček. Njegova uporaba je zelo preprosta, pridobljene informacije pa omogočajo zgodnje odkrivanje hipertenzije in drugih dejavnikov tveganja za resnejša srčno-žilna obolenja. Sodobni merilci tlaka vam ponujajo številne uporabne funkcije, ki poskrbijo za nadgradnjo uporabniške izkušnje.

 

Napredni merilci tlaka vas opozorijo na nereden srčni utrip oz. aritmijo

Eden od dodatkov, po katerih je mogoče prepoznati resnično kakovosten merilec tlaka, je detektor nerednega srčnega utripa. Ta pomaga pri zgodnjem odkrivanju tahikardije, bradikardije, atrijske fibrilacije in prezgodnjih srčnih utripov. Posledično je možno hitro ukrepanje, s čimer zmanjšamo nevarnost za številne zaplete, vključno s kapjo. Napreden zapestni ali nadlaktni merilec krvnega tlaka se običajno ponaša s funkcijo za shranjevanje vrednosti oz. z nadpovprečnim številom pomnilniških mest. Tako ni potrebno ročno beleženje, saj bo merilec krvnega tlaka shranil najpomembnejše informacije, povezane s posameznimi meritvami (vrednosti, datum, ura itn.). Ti podatki pa so nato osnova za izračun povprečja meritev v izbranem obdobju, na primer v zadnjem tednu ali mesecu.

 

merilec krvnega tlaka

 

Osnovni napotki za pravilno meritev in zanesljive rezultate

Ne glede na to, ali kupujete zapestni ali nadlaktni merilec krvnega tlaka, morate biti pozorni na dimenzije manšet, ki morajo ustrezati obsegu vaše nadlakti oziroma zapestja. Seveda pa je nato potrebna pravilna namestitev, drugače meritev ne bo točna. Najnaprednejše naprave pogosto odlikuje sistem, ki vas opozori, če manšeta ni nameščena pravilno.

Zelo koristna pa je tudi tehnologija posebnega merilca krvnega tlaka, ki na podlagi sistoličnega tlaka in obsega roke določi najustreznejši tlak v manšeti. To odpravi potrebo po ročnem določanju ravni napihovanja manšete, obenem pa poskrbi za udobnejše merjenje in natančnejše rezultate. Nekateri pripomočki omogočajo merjenje med samim napihovanjem nadlaktne ali zapestne manšete, kar skrajša čas, ki je potreben za posamezno meritev.

Med merjenjem morate seveda mirovati. Pri sodobnih merilnikih je za to poskrbljeno s senzorjem zaznavanja gibanja. Če senzor zazna premikanje telesa, boste na to nemudoma opozorjeni.

 

nadlaktni merilec krvnega tlaka

 

Pametni zapestni ali nadlaktni merilec krvnega tlaka, ki ga povežete s telefonom

Ena od odlik, s katerimi se lahko pohvalijo najnaprednejši merilci tlaka, pa je tudi možnost povezave s telefonom oziroma z aplikacijo, naloženo na telefonu. Gre torej za t. i. pametne naprave, ki so nedvomno izjemno praktične.

Spremljanje meritev v posebni aplikaciji bo olajšalo pregled nad vrednostmi in vam ponudilo natančnejši vpogled v vaše zdravstveno stanje. Tako boste lahko hitro zaznali morebitna večja odstopanja v primerjavi s preteklimi obdobji, posledično pa bo možno pravočasno ukrepanje. Vrednosti so običajno prikazane v obliki preglednih barvnih diagramov, zato je interpretacija podatkov merilca krvnega tlaka izredno preprosta.

Preberite si tudi...