vrtni robniki cena

PVC in ALU vrtni robniki, s katerimi boste ustvarili umetnine na svojem vrtu

by

Komur je urejenost zunanjih površin zelo pomembna, se najverjetneje navdušuje tudi nad praktičnimi in enostavnimi rešitvami, ki lahko z malo truda in vložka opazno preobrazijo zelenico ali vrt. Eno izmed teh praktičnih in pogosto neopaznih rešitev predstavljajo ravno vrtni robniki. Kaj sploh so vrtni robniki in kakšen je njihov namen?

Pri urejanju zunanjih površin se vrtne robnike največkrat uporablja za zamejevanje in ločevanje različnih predelov vrta. Vrtna potka, ki se vije od začetka dovoza pa vse do hišnega praga, z njimi dobi svojo posebno markantno obliko. Z uporabo vrtnega robnika potko zamejimo in tako ločimo od preostalih delov vrta. Ko v zemljo postavimo PVC ali ALU vrtne robnike, ustvarimo neke vrste pregrado, ki pa ni namenjena le temu, da prostor vizualno razdeli. Ko z vrtnim robnikom razmejimo na primer potko od okoliške travnate zelenice, s tem pomagamo zamejiti tudi travo, za katero je znano, da se zelo rada razrašča in zarašča tudi na področja, kjer si je navadno ne želimo.

 

vrtni robniki

 

Vrtni robniki niso namenjeni le polepšanju vrtov

Čeprav imajo vrtni robniki v imenu besedo vrtni, niso uporabni le za namene polepšanja estetike vrtov. Najdemo jih pogosto kar na javnih krajih, kjer se umetelno prepletajo in razmejujejo okrasno površino v raznobarvne in raznorazne oblike. Pred kakšnim trgovskim centrom ali javno ustanovo bomo tako lahko opazili prelepe prodnike, ki se vijejo v vijugah raznih barv. Te vsake toliko prekine okrogel otoček, v katerem čepi nizek okrasni grmiček.

Opazili jih bomo ob širokem pločniku, kjer so zasajena tudi okrasna drevesa. Ta ponosno stojijo med pločnikom in cesto, v otočkih okroglih ali kvadratnih oblik. Kjer se deblo sreča z zemljo, jim družbo pogosto dela okrasno lubje, ki še dodatno poudarja njihovo estetiko. Če dobro pogledamo, bomo v zemlji opazili robnike črne ali kovinske barve. To so vrtni robniki, ki tiho in potrpežljivo opravljajo svoje delo.

 

pvc vrtni robniki

 

PVC vrtni robniki ali ALU vrtni robniki – kateri so boljša izbira?

Vrtni robniki so ena izmed tistih stvari, ki na začetku zahtevajo nekaj premisleka – ko načrtujemo svoj vrt oziroma okrasno površino, potem pa opravljajo svojo nalogo bolj ali manj samostojno. Eden izmed premislekov zadeva izbiro materiala.

PVC vrtni robniki so navadno privlačnejša izbira za tiste, pri katerih ima glavno vlogo pri odločanju cena. Vrtni robniki so narejeni iz reciklirane plastike, kar je še dodaten plus za ljudi, ki si prizadevajo zmanjšati svoj ogljični odtis. Material je trpežen in odporen na UV svetlobo, saj je namenjen zunanji uporabi in mora prestati tako izpostavljenost sončni svetlobi kot padavinam in drugim vremenskim pojavom. Plastični PVC vrtni robniki so na voljo v črni barvi, v zemljo pa se pritrdijo s plastičnimi klini. Za razliko od aluminijastih so bolj upogljivi in s to svojo lastnostjo omogočajo lepši izris krivulj.

Za ALU oziroma aluminijaste vrtne robnike se odločajo tisti, ki jim pri je pri okraševanju z vrtnimi robniki cena manj pomembna, saj dajejo prednost eleganci in sofisticiranemu videzu. Vrtni robniki so namreč pogosto neopazni, saj ljudje po navadi nismo pozorni na njih, a to ne pomeni, da so popolnoma nevidni. Navadno iz zemlje, na primer med prodniki in pokošeno travo ali med okrasnim borovim lubjem ter marmornim drobljencem, gleda kakšen centimeter robnika. Nekatere moti videz črne plastike, aluminij pa s svojo trpežnostjo in lahkotnim kovinskim sijajem doda vrtovom in okrasnimi površinam svojevrsten šarm.

Za konec pa naj še dodamo, da na ceno vrtnih robnikov vplivajo predvsem vaše želje glede okrasitve vrta. Ne glede na to, ali se boste odločili za bolj vsestranske PVC vrtne robnike ali pa za bolj elegantne aluminijaste, zraven spada še razmislek o površinah, ki jih želite z njimi zamejiti. Bodo to prelepi bleščeči beli kamni? Morda bogato zelena travnata preproga? Cvetoče okrasne cvetlice? Kaj pa marmorni drobljenci? Izbira je pestra, možnosti pa skoraj neomejene.

Preberite si tudi...