Zunanje talne ploščice

Zunanje talne ploščice: kakovostne ploščice za teraso in več

by

Zunanje talne ploščice so odlična izbira za opremljanje terase, balkona, bazena ali drugih zunanjih površin. Dandanes je uporaba talnih ploščic vse bolj popularna, saj so zaradi svojih lastnosti izredno priročne za čiščenje, opremljene so proti zdrsu in dobro prenašajo vremenske vplive.

Če razmišljate o nakupu ploščic za teraso, balkon ali drug zunanji prostor, je treba biti pozoren na več vidikov. Seveda je zelo pomembna estetika, saj želimo, da se keramične ploščice za teraso ujemajo s celotnim slogom objekta ter preostalo okolico. Vseeno pa zagotovo ne gre zanemariti tehničnega vidika, saj gre pri zunanjih ploščicah za dolgoročno investicijo in je zelo dobro vedeti, katere ploščice so ustrezne glede na vaše potrebe.

V nadaljevanju najdete nekaj dodatnih informacij o zunanjih talnih ploščicah, s pomočjo katerih upamo, da boste našli najustreznejše talne ploščice za vas.

Zunanje talne ploščice za teraso

Ploščice za teraso in druge površine imajo številne prednosti

Ploščice za teraso in druge zunanje površine so v zadnjem času vse bolj popularne zaradi številnih prednosti, ki jih ponujajo. Talne ploščice imajo namreč kar nekaj lastnosti, zaradi katerih so posebej primerne za zunanjo uporabo. Med njimi je potrebno najprej izpostaviti odlično odpornost na mehanske poškodbe in vrhunsko trpežnost, ki je za kljubovanje zunanjim vremenskim razmeram in različnim letnim časom še kako pomembna.

Zaradi tega, so poškodbe v tleh pri ploščicah za teraso precej majhne. Če se slučajno zgodi, da vam zunanja talna ploščica poči, lahko enostavno zamenjate eno, ne da bi pri tem potrebovali zamenjati cel pod, kar se dogaja pri drugih materialih. Zaradi tega so zunanje ploščice izredno žepu prijazen material, tudi pri prenovi ali obnovi doma.

Naslednja pomembna lastnost zunanjih talnih ploščic, je njihova enostavnost za čiščenje, saj zaradi njihove sestave umazanija in prah ne prodreta v notranjost, temveč ostaneta na površju, ki ga zlahka očistite. Zato talne ploščice nudijo tudi odlično zaščito pred bakterijami in drugimi bacili. Keramične ploščice za teraso prav tako niso občutljive na vodo, kar je zelo pomemben faktor, glede na to, da so zunaj izpostavljene deževju. So brez vonja in ne povzročajo alergij, imajo pa tudi najboljšo prevodnost od vseh materialov.

Talne keramične ploščice za teraso

Talne ploščice za notranjost niso enake kot zunanje talne ploščice

Talne ploščice niso vse enake. Pogosta zmotna misel, ki se dogaja pri ploščicah za teraso, je, da so vse talne ploščice enake, ne glede na to, kje se uporabljajo. Vendar temu ni tako. Ploščice za notranje prostore niso enake kakor ploščice za teraso ali drugo zunanjo površino, saj se razlikujejo v trdnosti, trpežnosti in prenašanju zunanjih vremenskih razmer.

Ploščice za teraso, balkone in dvorišča so namreč pogosto veliko trdnejše in trpežnejše kakor talne ploščice v notranjih prostorih. Posebej je potrebno omeniti, da so zunanje talne ploščice mehansko obdelane proti zdrsu, česar notranje talne ploščice navadno nimajo. Ploščice se glede na način uporabe pravzaprav delijo v šest razredov, med katerimi so prvi štirje primernejši za notranjost, le razreda 4 in 5 pa sta primerna za zunanjost.

Pri izbiri ustreznih ploščic za teraso bodite pozorni tudi na R oznako, ki podaja stopnjo protizdrsnosti. Če bodo vaše zunanje talne ploščice izpostavljene spremenljivemu vremenu, je priporočljivo, da kupite zunanje ploščice z oznako R10 ali več.

Pri zunanjih talnih ploščicah je potrebno še posebej omeniti granitogres ploščice. Slednje so izredno primerne za zunanje površine, saj so narejene iz zelo trde, neporozne gline, ki je s posebnim postopkom izsuševanja vode obdelana na način, da še posebej dobro prenaša težke obremenitve. Granitogres ploščice za teraso odlično prenašajo mraz in temperaturne spremembe ter so dodatno obdelane proti zdrsu in hitri obrabi. Če iščete trpežne ploščice za teraso, so granitogres zunanje talne ploščice pogosto zelo dobra izbira.

Zunanje ploščice - polaganje

Zunanje talne ploščice so različnih barv in oblik

Ponudba zunanjih talnih ploščic je dandanes zares ogromna, zato lahko vsak najde takšne, ki so po njegovem okusu. Dnevi ploščic s sijajem, ki smo jih pogosto videli v kopalnicah, so mimo. Danes najdete keramične ploščice za teraso v različnih barvah, oblikah in velikostih. Posebej priljubljene so zunanje talne ploščice, ki imitirajo druge materiale, kot so kovina, lakirane plošče, beton, kamen in seveda les.

Tovrstne ploščice so na voljo v sijajnih barvah z leskom, vendar se jih pogosto dobi tudi v mat barvi. S kombiniranjem različnih vrst keramičnih ploščic za teraso pa pravzaprav lahko ustvarite popolnoma edinstven videz terase, dvorišča, balkona ali druge zunanje površine, ki bo povsem po vašem okusu.

Ploščice v imitaciji kamna ali betona dajeta naravnejši ter hladnejši videz, medtem ko imitacija lesa daje pridih topline. Nekateri pa s ploščicami radi tudi ustvarjajo mozaike in to ne samo po tleh, temveč tudi po stenah. Možnosti in načini kombiniranje so zares neskončne.

Pri zunanjih talnih ploščicah vam svetujemo, da se odločite za nekoliko kakovostnejše ploščice, četudi je cena morda malce višja, vendar gre za dolgoročno naložbo, za katero se splača, da na začetku vložite nekoliko več. Če potrebujete več nasvetov, se lahko obrnete na podjetje Keramtrade, kjer vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri.

Zunanje talne ploščice

Preberite si tudi...