Potenje v glavo ponoči, ali je lahko kriv neprimeren vzglavnik?

by

Potenje v glavo ponoči je težava, s katero se je večina ljudi srečala že nekajkrat v življenju. Razlog za to se lahko skriva v povsem običajnih stvareh, kot so previsoka temperatura spalnega prostora ali neprimerna oblačila, stres, uživanje začinjene mastne hrane, visok vnos kofeina, alkohola in drugih poživil. Običajno pa se ob razmišljanju, kako preprečiti nočno potenje, ne zavedamo, da je lahko vzrok tudi neprimerno ležišče oziroma neustrezni materiali, ki niso dovolj zračni.

Nočno potenje se lahko občasno pojavi tudi ob gripi, virozah in prehladih, hormonskih spremembah v nosečnosti ali menopavzi, vendar ti znaki ponavadi izzvenijo takoj, ko se telesno stanje spremeni. Kadar pa se potenje v glavo ponoči konstantno ponavlja in smo izključili vse ostale vzroke, moramo razmisliti o primernosti ležišča, saj so nemalokrat prav nekakovostni vzglavniki tisti, ki nam povzročajo preglavice.

nespečnost zaradi vzglavnika

Kako preprečiti nočno potenjev glavo ponoči?

Če se več noči zapored prebujamo zaradi znojenja, običajno najprej preverimo temperaturo v spalnem prostoru. Priporočljivo je, da je temperatura v spalnici za nekaj stopinj nižja od tiste v dnevnih prostorih, pred odhodom v posteljo pa jo je priporočljivo tudi malce prezračiti. Že par stopinj nižja temperatura zraka lahko prepreči  potenje v glavo ponoči, tako da se bomo zjutraj zbudili naspani in spočiti. Pred odhodom v posteljo je priporočljivo izklopiti vse elektronske naprave, umiriti misli, se znebiti stresa na primeren način ter se potopiti v mirne sanje.

Ko smo poskrbeli za idealne pogoje v spalnem prostoru in se končno zleknili v svojo posteljo, je velikokrat ravno vzglavnik tisti razlog, zaradi katerega se obračamo, premetavamo, iščemo oporo za vrat in glavo, kar nas seveda oropa kakovostnega počitka. Ko nam končno uspe najti udoben položaj in se zazibljemo v sanje, pa nas potenje v glavo ponoči prisili, da moramo spet vstati ter se preobleči ali zamenjati posteljnino.  

Zakaj so vzglavniki tako pomembni za kakovosten počitek?

Udobni vzglavniki morajo omogočati naravno poravnavo vratu s hrbtenico. Zaradi različne telesne konstitucije, oblike glave ali drugih fizičnih dejavnikov, je potrebno prilagoditi višino, trdoto in naklon vzglavnika vsakemu posamezniku, saj mu bo le tako lahko zagotavljal ustrezno podporo in ugodje.

Zelo pomembni so tudi materiali, iz katerih je izdelan vzglavnik. Prevleka je običajno iz naravnih vlaken, ki so enostavna za vzdrževanje, zato se lahko večkrat opere v pralnem stroju. Ključni dejavnik, ki vpliva na kvaliteto počitka, pa je predvsem polnilo. Če imamo težave s tem, kako preprečiti nočno potenje, je najbolje, da za polnilo izberemo naravni lateks.

Lateks je prilagodljiv material, ki je pri vzglavniku pogosto oblikovan ergonomsko, tako da zagotavlja pravilno podporo telesa.  Anatomska oblika omogoča boljše poravnavanje hrbtenice in zmanjšuje pritisk na vratna vretenca. Zaradi posebne strukture vzglavnika, ki omogoča neoviran pretok zraka, pomaga pravilen izdelek preprečevati potenje v glavo ponoči, saj lateks sproti odvaja znoj in s tem ohranja svežino. Poleg tega je lateks naravni material, ki je odporen na pršice, plesen in druge alergene, zato je odlična izbira za tiste, ki so nagnjeni k alergijam.

Kakovostni vzglavniki brez potenja v glavo ponoči

7 znakov, da so stari vzglavniki nujno potrebni menjave!

V primeru, da se zbujamo sredi noči s preznojenimi lasmi, oblačili in vzglavnikom, je zagotovo težava v neustreznem položaju telesa med spanjem, zato začnimo razmišljati o čimprejšnjem obisku trgovine s spalnimi sistemi. Tu je 7 najpogostejših znakov, ki nas opozarjajo, da je čas za menjavo starega vzglavnika.

  • prebujanje, nemiren spanec in potenje v glavo ponoči
  • bolečine v vratu ali glavobol, ko vstanemo iz postelje
  • utrujenost, zaspanost, pomanjkanje energije čez dan
  • zbujanje z zamašenim nosom, kihanje, kašljanje ob stiku z vzglavnikom
  • obračanje, neuspešno iskanje pravega položaja ali podpore vratu
  • neprijeten vonj in madeži kljub pranju 
  • deformirana oblika, grudasta struktura

Z menjavo vzglavnika lahko najenostavneje rešimo težavo, kako preprečiti nočno potenje, hkrati pa si zagotovimo kakovosten počitek ter dovolj energije za dnevne obveznosti.

Preprečimo potenje v glavo ponoči z odličnim vzglavnikom!

Kot že rečeno, je eden od ukrepov, kako preprečiti nočno potenje in izboljšati kvaliteto spanja, nakup novega vzglavnika. Med pestro ponudbo različnih modelov, oblik, trdote in materialov je včasih kar težko izbrati pravega zase. Zato se je v tem primeru priporočljivo posvetovati s strokovno usposobljenimi prodajalci, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju opreme spalnih prostorov.

Eden takih je zagotovo Spalni studio d.o.o. v Ljubljani in Kranju, kjer imajo dolgoletne izkušnje z oblikovanjem in  izdelavo kakovostnih postelj, vzmetnic in vzglavnikov, ponujajo pa tudi letvena dna, nadvložke, rjuhe in vgradne omare. Izdelavo lahko povsem prilagodijo strankam ter izdelajo ležišča izvenstandardnih dimenzij po želji naročnika, vse naročene izdelke pa tudi dostavijo po celotni Sloveniji. Ker so spalni sistemi plod njihove lastne izdelave, odlično poznajo lastnosti in uporabnost vsakega izdelka. Zato lahko strokovno svetujejo svojim kupcem, ki imajo težave s spanjem ali ne vedo, kako preprečiti nočno potenje.

S svojimi produkti najvišje kakovosti so pomagali že mnogim ljudem, ki so se zbujali nenaspani, z bolečinami v vratu, hrbtenici, ali pa so jih pestile druge težave, kot so alergijske reakcije, potenje v glavo ponoči, mravljinčenje rok med spanjem, pogosto prebujanje ter jim kratile potreben nočni počitek. Njihova pestra ponudba je na voljo na spletni strani podjetja, kjer lahko najdemo tudi podrobnejše podatke o posameznih izdelkih.

Preberite si tudi...