varilni aparati

Varilni aparati MIG/MAG spajajo najrazličnejše materiale z veliko hitrostjo

by

Varilni aparati so tisti aparati, ki se uporabljajo pri postopku varjenja. To je postopek spajanja dveh materialov, ki se s pomočjo mehanskega gnetenja ali toplote pretvorita v eno celoto. Varilni aparati MIG/MAG pri varjenju ustvarjajo vir toplote, električni oblok, na temperaturi katerega temelji spoj materialov. Električni oblok je posledica električne napetosti med varjencem in varilno elektrodo. Oblok spoji varjenca z dodajanim materialom z zadostnim električnim impulzom (trigerski vžig) ali ob dotiku varjenca (kontaktni vžig). V tem procesu nastane zvar, pri čemer se napetost izprazni in tok steče preko zračne reže. Ob tem nastane električni oblok z maksimalno temperaturo 10000 stopinj Celzija in napetost do varjenca, ki jo ozemlji varilni aparat. Takšno varjenje imenujemo elektroobločno varjenje. Poznamo različne postopke elektroobločnega varjenja, in sicer TIG, MMA, MIG varjenje, TIG, MAG, MIG/MAG, in REO, ki varijo jekla, aluminij, umetne materiale ter različne vrste kovin. Ali izbrati elektrodno, TIG ali MIG varjenje je odvisno predvsem od materiala, kakovosti zvara, debeline materiala, hitrosti in produktivnosti. Varjenje z oplaščeno elektrodo se uporablja povsod, kjer je potrebna dobra dosegljivost. TIG postopek varjenja se uporablja kjer sta pomembni visoka kakovost zvara ter natančnost. MIG MAG aparati za varjenje pa delujejo povsod, kjer materiala ni treba dodajati ročno, saj za to poskrbi podajalna naprava.

varilni aparati

MIG MAG varjenje in delovanje MIG MAG aparatov za varjenje

MIG MAG varjenje oziroma CO2 varjenje je postopek plinskega obločnega varjenja z varilnim aparatom MIG/MAG. Zaradi hitrosti in nižjih stroškov je danes eden izmed prevladujočih postopkov varjenja. Njegovi začetki segajo v štirideseta leta prejšnjega stoletja, ko sta Devers in Hobart na inštitutu Battelle razvila prvo žico v obliki neprekinjene polnjene elektrode iz aluminija z uporabo 100 % argona za zaščito. Skozi leta je tehnologija MIG MAG varjenja napredovala, postopek pa so olajšali sodobnejši varilni aparati. MIG MAG varjenje v procesu uporablja elektrodo v obliki varilne žice, ki se neprekinjeno podaja preko gorilnika do mesta varjenja. Med samim varjenjem se preko gorilnika dodaja zaščitni plin. To so navadno kisik, argon, helij ali aktivni ogljikov dioksid. Zaščitni plin med varjenjem ščiti zvar pred umazanijo, vlago in oksidacijo ter vpliva na kakovost zvara. Ob nepravilni določitvi plina se lahko zmanjša trajnost zvara ali ta postane porozen. Zaščitni plin je aktiven (ogljikov dioksid, kisik) ali inerten (argon, helij). MIG varjenje uporablja inertni plin, ki ne povzroči kemijske reakcije s tekočim zvarom. Aktiven zaščitni plin pa se uporabi pri MAG varjenju, kjer kemijsko reagira z varjencem, s tem stabilizira električni oblok ter zagotovi prenos dodajnega materiala v zvarni spoj. Z vnašanjem zaščitnega plina med varjencem in varilno žico nastane električni oblok. Ko se varilna žica stali, nastane zvar. Za kakovosten, gladek zvar je pomembno enakomerno vodenje gorilnika in razdalja elektrode do varjenca. Varilni aparati MIG/MAG omogočajo medsebojno dopolnjevanje obeh procesov in se množično uporabljajo v ladjedelništvu, pri izdelovanju cevovodov, vzdrževanjih, servisnih delavnicah, pri izdelavi motornih vozil itd.

 

Varilni aparati MIG/MAG so nadvse prilagodljivi in vsestranski

Varilni aparati MIG/MAG vključujejo podajalno napravo, gorilnik, izvor, kabel za maso, priključek za dovod plina, reducirni ventil in opcijsko hladilni agregat za hlajenje gorilnika. Med najpomembnejšimi deli MIG MAG aparata za varjenje je podajalna naprava. Podajalna naprava poganja vklop in izklop MIG MAG varilnega aparata, skrbi za pretok zaščitnega plina in podaja varilno žico skozi vodilo žice gorilnika. Prav tako uravnava varilno napetost, zato je s krmilnim kablom povezana z varilnim izvorom. Varilni aparati MIG/MAG na voljo v podjetju Varikon d.o.o. so proizvod nemškega EWM in Titan. MIG MAG aparati za varjenje so nadvse prilagodljivi, zato so namenjeni enemu uporabniku ali kompleksnim proizvodnim linijam.

 

Titan XQ 500 puls DW EX – Inverterski MIG MAG varilni aparat

Varilni aparati so del širokega nabora produktov v spletni trgovini Varikon, ki obsega še plazma rezalnike, gorilnike, TIG elektrode, čistilce varov, odsesovalne sisteme in drugo opremo za varilce. Inverterski MIG MAG varilni aparat z integriranim podajalnikom žice se zahvaljujoč patentirani tehnologiji Rapid Current Control ponaša s popolnimi MIG MAG zvari in krmilno ploščo Expert XQ 2.0. Prilagodljivost aparata omogoča sistem ohišja flexFit, ki dopušča pritrditev dodatnih delov na aparat s pomočjo običajnih matic. LED informacijska vrstica prikazuje trenutno stanje delovanja, 16 individualno nastavljivih programov pa omogoča brezhibno izdelavo vsake varilne naloge. Varilni aparat se ponaša z neskončno nastavljivo dinamiko obloka (dušilni učinek) ter z nastavljivimi funkcijami začetnega toka in zapolnitve kraterja. Njegov izredno natančen, zmogljiv 4-kolesni mehanizem za dovajanje žice pa poskrbi za varno podajanje vseh trdnih in polnjenih žic. Za razliko od starejših varilnih aparatov kljub visoki pripravljenosti in izjemni učinkovitosti dopušča varčevanje z energijo. Primeren je za žlebljenje, TIG in MMA varjenje. MIG MAG varilni aparat ima sposobnost spajanja najrazličnejših materialov, ki se razlikujejo po kompoziciji, debelini in lastnostih. Varijo se lahko blaga ogljikova jekla, nerjavna jekla, aluminij, nikelj in baker ter njihove zlitine. Prilagodljiv je za velike hitrosti varjenja, njegova prednost pa je tudi visoka učinkovitost dodajanih materialov (med 93 % do 98 %).

varilni aparat

Preberite si tudi...