urinska inkontinenca pri moških

Urinska inkontinenca pri moških – vzroki, vrste in zdravljenje

by

Inkontinenca pri moških oz. uhajanje urina moškim je sicer dvakrat manj pogosto kot pri ženskah, a bolezni vseeno ne smemo zanemariti. Za urinsko inkontinenco namreč trpi kar 30% starejših žensk in 15% moških. Prav zato se to bolezensko stanje večkrat povezuje z ženskami, čeprav so pogosti pacienti tudi pripadniki moškega spola. Uhajanje urina moški velikokrat dojemajo kot znak šibkosti ter pomanjkanje »moškosti«, zato je inkontinenca pri moškem ena o tabu tem. Ravno to je razlog, da o njej na glas spregovorimo in nudimo psihično podporo tako moškim kot ženskam.

Uhajanje urina je vedno neželeno

Vzroki inkontinence pri moških

Uhajanje urina pri moških je sicer redkeje kot pri ženskah, a so vzroki za nastanek te težave pri obeh spolih enaki. To so lahko npr.:

 • Nevrološke bolezni (možganska kap, demenca, multiplaskleroza)
 • Diabetes
 • Zaprtje
 • Rak mehurja
 • Kronični kašelj
 • Jemanje zdravil

Do urinske inkontinence pri moških lahko sicer pride tudi po operaciji prostate. A vseeno so najpogostejši razlog za inkontinenco urina pri moškem nevrološke težave. Možgani so namreč kontrolni center pri nadzoru uriniranja, zato vsaka nevrološka okvara ali poškodba pomembno vpliva na zmožnost zadrževanja urina.

 

Kdaj do inkontinence pri moških pride?

Do urinske inkontinence pri moškem lahko pride v kateremkoli življenjskem obdobju, a sta pri dve obdobji najizrazitejši. Prvo obdobje je mladost, ko lahko zaradi različnih nevroloških težav prihaja do uhajanja urina. Moški pa za to boleznijo zbolijo zelo pogosto tudi v poznem življenjskem obdobju, ko se le-ta prav tako pojavlja kot posledica nevroloških težav. Razlika je le v tem, da je pri starostnikih inkontinenca urina pri moškem posledica možganske kapi ali demence.

 

Vrste urinske inkontinence

uhajanje urinaPoznamo sicer ogromno različnih vrst urinske inkontinence, vendar sta pri moških najpogostejši dve vrsti uhajanja urina. Moški najpogosteje trpijo za stresno inkontinenco, ki največkrat (v 90%) izgine v enem letu. Do stresne inkontinence pride zaradi pritiska na trebuh oz. povečanja trebušnega tlaka.

Uhajanje urina (pri moških) se lahko zgodi pri kašljanju, smejanju, telovadbi ali kihanju. Druga vrste inkontinence pri moških pa je urgentna inkontinenca. Pri tej vrsti pacient občuti nenadzorovano in zelo močno potrebo po uriniranju tik pred nenadzorovanim odtokom majhnih ali večjih količin urina. Pod urgentno inkontinenco sicer sodi tudi prekomerna aktivnost mehurja, ki se v 75% pojavlja pri moških z benigno hiperplazijo prostate.

 

Zdravljenje inkontinence pri moških

Kot že omenjeno, poznamo dve vrsti uhajanja urina. Moški, ki trpijo za stresno inkontinenco lahko težavo lažje odpravijo, saj je mogoča operacija. Pri drugi vrsti inkontinence pri moških, torej urgentni inkontinenci, pa operacija ni mogoča, saj gre za nepravilno delovanje mehurja. A ne skrbite, vseeno obstajajo različni drugačni načini zdravljenja inkontinence pri moškem, ki vam bodo težavo vsaj olajšali.

 • Sprememba življenjskega sloga (povečana telesna aktivnost, prenehanje kajenja, zmanjšanje telesne teže)
 • Trening praznjenja mehurja (na stranišče odidite šele 10 min po tem, ko začutite potrebo po uriniranju)
 • Keglove vaje (vaje za krepitev medeničnega dna – stiskanje mišic med penisom in zadnjikom)
 • Zdravila (antiholinergiki, mirabegron, alfa blokatorji in drugi)
 • Električna stimulacija (elektrode, ki spodbujajo aktivnost mišic medeničnega dna)
 • Boljša higiena genitalnega območja
 • Medicinski pripomočki (vložki, spodnje perilo, ščitniki in predloge)

Vložki za inkontinenco pri moških

Je mogoče inkontinenco pri moških preprečiti?

Žal je inkontinenco urina pri moškem nemogoče preprečiti, a obstaja nekaj ukrepov, ki zmanjšajo možnost za njen nastanek. Si res ne želite nenadzorovanega uhajanja urina? Moški se torej osredotočite na ohranjanje idealne telesne teže, zdravo prehrano, izogibajte se alkoholu ter kofeinu ter izvajajte mišice za krepitev medeničnega dna. Čeprav se te bolj pogosto priporočajo ženskam, pa so bistvenega pomena tudi pri zdravljenju inkontinence pri moškem spolu. Tisti moški, ki uživajo manj nasičenih maščob in mesa, vplivajo tudi na manjšo pojavnost raka prostate, kar posledično vpliva na urinsko inkontinenco. Vsekakor ne odlajšajte z obiskom urologa, ki vam bo priporočil najprimernejšo metodo zdravljenja urinske inkontinence pri moških.

Preberite si tudi...