Vložna predloga za težave z inkontinenco

Uhajanje urina je premostljivo z uporabo kvalitetnih pripomočkov

by

Za številne so obiski toalete pomemben del vsakdana, saj morajo na malo potrebo tudi več kot 8-krat dnevno in več kot 2-krat ponoči, nemalo komu pa pri različnih fizičnih aktivnostih, smehu in kašlju, urin tudi uhaja, kar lahko označimo s pojmom urinska inkontinenca. Takšno nekontrolirano uhajanje urina, ki se lahko stopnjuje le od nekaj kapljic pa vse do izlivov v curkih, lahko pesti tako moške kot ženske vseh starosti, bolj značilno pa je za starejše. Urinska inkontinenca prizadene približno 10 odstotkov celotnega prebivalstva, vendar pa za njo trpi kar osem odstotkov žensk in le trije odstotki moških. Dejavnikov za njen nastanek je več. Največkrat se pojavi pri ženskah od 45. – 50. ter po 70. letu starosti, v reproduktivnem obdobju pa se s to težavo spopada kar od 5 do 15 odstotkov žensk. V primeru, da sečnica in mehur ne delujeta usklajeno, vode v mehurju ne moremo zadrževati in je kontrolirano odvajati. V kolikor pa se iz različnih vzrokov zmanjša delovanje zapornega mehanizma mišice, ki sečnico zapira, nam posledično uhaja urin. Do oslabitve mišic medeničnega dna največkrat pride zaradi starosti, porodov, prekomerne telesne teže, hormonskega neravnovesja v času menopavze, kroničnih dihalnih bolezni ter napornega fizičnega dela. Takšno stanje, ki ga povzročijo uživanje hrane in pitje pijače z diuretičnim učinkom, ledvični kamni, različne tvorbe in tumorji, težave z zaprtjem, psihološke težave (strah in stres) ter jemanje nekaterih zdravil, pa je lahko tudi le začasno. Uhajanje urina pri starejših moških je najpogosteje povzročeno zaradi povečane prostate, posledic kirurških posegov v uro-genitalnem področju ali zapore sečnice.

Nekontrolirano uhajanje urina

Stresna inkontinenca

Vrst urinske inkontinence je sicer več, omenili pa bomo pred vsem stresno, ki je najbolj pogosta in najlažja za zdravljenje. Med najpogostejšimi dejavniki za stresno inkontinenco pri ženskah je porod, saj takrat lahko prihaja do poškodb struktur v medeničnem dnu, ki mora podpirati težo maternice med nosečnostjo, polna mehur in črevesje in na kraju tudi zdržati rojstvo otroka. Pri tej vrsti največkrat prihaja do nekontroliranega uhajanja urina med telovadbo, tekom, kašljem, kihanjem, smehom in podobnimi dejavnostmi, kjer je povečana obremenitev. Prav lahko pa se dogaja tudi kadar dvigujemo težje predmete, med spremembo položaja telesa, spolnim odnosom, kadar hodimo po stopnicah, navzdol po klancu ali kako drugače povečujemo pritisk v trebuhu.

Problematika in preventiva

Posledice tovrstnih težav na žalost niso zgolj praktične narave. Ravno zaradi vsega naštetega ne gre le za zdravstveno, temveč tudi socialno težavo, saj nezmožnost zadrževanja urina povzroča veliko nelagodje in sram v družabnih in intimnih situacijah. Tovrstne težave za nekatere lahko pomenijo usoden udarec in drastično zmanjšanje kvalitete življenja, saj zaradi njih nemalokrat občutijo hudo zadrego in občutek sramu, se pričnejo izogibati družabnim dogodkom, pogosto nehajo hoditi med ljudi ali celo podležejo depresiji. V veliko primerih si ljudje celo ne priznajo, da so inkontinentni, saj o svoji težavi nočejo govoriti z nikomer, jo prikrivajo, ter zaradi občutka sramu pomoči sploh ne iščejo. Vendar pa tovrstne situacije niso nerešljive! Hitro napredovanje bolezni lahko uspešno preprečujemo z zdravim načinom življenja, primerno prehrano in zmerno telesno aktivnostjo. Za boljšo kontrolo zadrževanja urina lahko izvajamo prilagojene telesne vaje za krepitev mišic medeničnega dna (keglove vaje), priporočljivo pa je tudi zadostno pitje zdrave tekočine, ki omogoči optimalno delovanje sečil. Nikakor ne gre pozabiti, da je ob prvih simptomih nujen obisk pri zdravniku, saj bo le on realno ocenil ali je situacija morda popravljiva z zdravili, oziroma operacijo, ki bi lahko odpravila tegobe.

Posteljna podloga je pogosto edina rešitev

Pripomočki pri uhajanju urina

Urinska inkontinenca lahko povzroča veliko neprijetnosti med gibanjem in v situacijah ko se ljudje potijo, saj so zaradi same narave problema nenehno v skrbeh, ali jih bo kdo zavohal ali opazil, da jim je »ušlo«, tudi če gre samo za nekaj kapljic. Ker se pri inkontinenci srečujemo z dolgotrajno uporabo vložkov, predlog in/ali plenic, se nemalokrat pojavijo težave s kožo, ki se jim je težko izogniti. Najpogostejša so vnetja, ki nastanejo zaradi nenehne izpostavljenosti urinu, premajhne zračnosti, pregrevanja in konstantnega drgnjenja mokrega perila ali drugorazrednih pripomočkov, ki so zelo pogosto izdelani iz nizkokakovostnih materialov. Najbolj enostaven in praktično edini možen ukrep v omenjenih situacijah, je izbor predlog, plenic ali vložkov iz kvalitetnih materialov. Vedeti pa je potrebno tudi, da so pripomočki za uhajanje urina drugačni od higienskih vložkov. Ti so slednjim po svoji strukturi sicer podobni, a se po sestavi od njih razlikujejo, kar pomeni, da so veliko bolj vpojni, njihova zgornja plast pa je narejena tako, da tekočine ne vpija, temveč jo prepušča v notranjost in prepreči njen povratek na površino. Tovrstne predloge vsebujejo tudi sredstvo za nevtralizacijo neprijetnih vonjav.
Pri uporabi medicinskih pripomočkov podjetja Tosama, kot so plenice za odrasle ali mobilne hlačke, ste lahko popolnoma brez skrbi, ne glede na to, ali gre za popolno izgubo nadzora nad uriniranjem ali vam urin uhaja le po kapljicah, saj koži omogočijo, da diha in preprečujejo uhajanje neprijetnih vonjav. Tosamine Bele štacunce ponujajo raznovrstno ponudbo visoko kakovostnih predlog iz različnih materialov.

Preberite si tudi...