Pasivna hiša zagotavlja prijetno bivalno okolje z minimalnimi stroški

by

Pasivna hiša je hiša, ki maksimalno izkoristi energijo sonca in notranje vire energije ter zmanjšuje toplotne izgube. Gre za energetsko učinkovito hišo, ki zmanjšuje ekološki odtis. Ima 80 do 90 % manjšo porabo energije od klasičnih hiš, saj porabi le do 1,5 litra kurilnega olja na m2 ali 15 kWh/m2 na leto. Pasivna hiša nima aktivnega sistema za ogrevanje in hlajenje, temperatura v hiši je stabilna v vseh prostorih. Specifična gradnja pasivne hiše zagotavlja dobro toplotno izolacijo in zrakotesnost, prisilno prezračevanje pa svež in čist zrak. Ali je hiša pasivna, določa mednarodno sprejeti standard pasivne hiše, ki ga je oblikoval Institut Passivhaus iz Nemčije. Na podlagi posebne metodologije sprejeti standard zajema energijsko učinkovitost stavbe, delež rabe obnovljive energije in raven udobja. Pasivne hiše so vse bolj priljubljene, ker nam nudijo prijetno bivalno okolje z maksimalno energijsko učinkovitostjo ter minimalnimi stroški.

Energetsko učinkovita pasivna hiša

Strogi standardi določajo, kdaj je gradnja pasivna

Namen pasivne gradnje je družini zagotoviti prijetno bivalno okolje ob minimalni porabi energije. Da je poraba energije v okviru želenega standarda, mora biti gradnja pasivne hiše primerno zasnovana. Pomembni dejavniki so lokacija, rastlinstvo okoli hiše, razporeditev in velikost oken, zaščita pred soncem, pravilna orientacija, razpored prostorov ter tudi oblika hiše. Da je pasivna hiša pravilno grajena, morajo biti izpolnjena visoka merila uporabljenih komponent. Med drugim mora biti zagotovljena učinkovita izraba elektrike v gospodinjstvu, toplotna prehodnost vseh gradbenih elementov mora biti pod 0,15 W/(m2 K), izredna zrakotesnost, prezračevanje s sistemi za učinkovito regeneracijo toplote in visoka energetska učinkovitost.

Gradnja energijsko varčne hiše

Masivna pasivna hiša je zgrajena po sodobnem sistemu gradnje

V podjetju JubHome smo razvili sodoben in celovit masivni sistem gradnje, ki potrjuje, da je lahko masivna hiša tudi pasivna. Način gradnje s toplotno izolativnimi oblikovniki se imenuje ICF (Insulated Concrete Form). Ti sistemi omogočajo hitro in kakovostno masivno gradnjo energetsko učinkovitih hiš. Vsi JubHome izdelki so izdelani v Sloveniji. Ker si želimo, da so naše masivne pasivne hiše trajne, smo razvili sistem za gradnjo sten JUBHome WALL in sistem toplotne izolacije temeljne plošče JUBHome BASE za gradnjo na potresno ogroženih območjih. JubHome masivne hiše so vrhunsko zrakotesne, odlikuje pa jih tudi dobro zasnovana gradnja, ki dovoljuje hitro sestavo elementov. Časovno optimizirana so tudi zaključna dela, ki potekajo hitreje, saj se fasadna izolacija obodnih sten izvaja hkrati z izdelavo nosilnih zidov. Če imamo izkušnje z gradnjo in si želimo nov dom dokončati sami, se lahko odločimo za izgradnjo hiše le do določene faze. Če izberemo hišo na ključ, bo masivna pasivna hiša vseljiva že v pol leta. Zaradi vzdržljivosti in trdnosti lahko v prijetnem bivalnem okolju masivne pasivne hiše uživamo v katerem koli podnebju ter na potresnih območjih.

Preberite si tudi...