Najcenejša strešna kritina – pločevinasta (kovinska) kritina za streho

by

Streha je ključen konstrukcijski element hiše, ki nam zagotavlja udobje in varnost, toda le, če izberemo pravo strešno kritino. Poznamo vrsto različnih strešnih kritin, ampak kako izbrati pravo? Najcenejša strešna kritina ni vedno najcenejša na dolgi rok. Zavedati se moramo, da strešna kritina prenaša mnoge obremenitve. Dež, sneg in veter so le nekatere izmed njih. Kakovostna strešna kritina je dimenzijsko stabilna in odporna proti ognju. Na izbiro strešne kritine poleg podnebnih razmer vpliva tudi naklon strehe, geografski dejavniki in kulturna zgodovina.

Katero strešno kritino izbrati in katera je najcenejša strešna kritina

Katero strešno kritino bomo izbrali, je torej odvisno od naklona strehe in okolja, kjer se objekt nahaja.

Poznamo različne kritine za strehe, in sicer:

Kovinska kritina – sprejemljiva za strehe z vsemi nakloni
• Opečna kritina – najpogosteje uporabljena kritina
• Vlakocementne plošče – narejene iz vlakocementa, ki je z vlakni armiran cement obstojen v vseh vremenskih razmerah. Ta kritina je ena izmed najlažjih strešnih kritin.
• Betonska kritina – kritina za streho, ki je po lastnostih izredno podobna opečnati
• Ravna streha je vse bolj priljubljena, toda izredno zahtevna za izvedbo. Dodaten prostor lahko izkoristimo za teraso.
• Betonska streha je najpogostejša strešna kritina na območjih z močnim vetrom
• Zelena streha je primerna za vse, ki si želite majhen vrtiček ali zeleno zatočišče kljub bivanju v mestu. Je okolju prijazna in pomaga pri ohranjanju ravnovesja v naravi.
• Plošče iz umetnih materialov so kritina za strehe, namenjena manjšim površinam, kot so prizidki, nadstreški itd.
• Kritina iz bitumenske lepenke ne potrebuje vzdrževanja, je lahka in primerna za različne naklone strehe
• Solarni strešniki pretvorijo sončno energijo v toploto. Toplota se uporablja za ogrevanje sanitarne vode, včasih tudi za ogrevanje prostorov
• Slamnata streha je streha, prekrita s slamo. Je ne uporabljamo več, vendar jo je treba omeniti zaradi bogate zgodovine

Kritina za streho

Kakovostna pločevinasta strešna kritina je najcenejša strešna kritina

Najcenejša strešna kritina je zagotovo kovinska kritina oziroma pločevinasta kritina, ki je priljubljena strešna kritina šele v zadnjih nekaj letih. Odlikuje jo primernost za vse naklone streh, tako položne z naklonom 8º in tiste strme z naklonom 90º. Je izjemno elastična in lahka, zagotavlja kakovostno zvočno in toplotno izolacijo ter visoko stopnjo odpornosti na ogenj. Montaža pločevinaste kritine je izjemno enostavna in hitra, kar najbolj pritegne kupce, pa je njena dolga življenjska doba, ki je, kar do 50 let.

V podjetju Metrapan by Meltal ponujamo najrazličnejše kovinske kritine. Med našo ponudbo boste našli kritine, kot so:
• Basic, ki je samonosilen panel (5 valov) z izolacijo iz poliuretanske pene (1 cm) in enojno kovinsko zunanjo ploščo (0,5 mm)
• Metrapan Premium HD, ki je strešni panel primeren za stanovanjske in industrijske projekte sestavljen iz petih reber in sloja izolirnega poliuretana, stisnjenega med dve kovinski plošči
• Metrapan Classic HD, ki je primerna za enostavne objekte, stanovanjske, poslovne in industrijske objekte. Debelina izolacije, v kateri so paneli dobavljivi, je od 30 do 100 mm.

Preberite si tudi...