Bolečina v kolenu

Hladilna terapija za lajšanje posledic poškodb

by

Obravnava lažjih poškodb temelji na principu kratice RICE, ki v angleškem jeziku pomeni Rest, Ice, Compression, Elevation. Če prevedemo, to pomeni počitek, hlajenje, kompresija in dvig okončine. Ravno hlajenje pa je ključni korak k blaženju posledic poškodbe, saj le to regulira vnetje. Vnetje sicer ni bolezen, ampak del naravne telesne obrambe na delovanje zunanjega dejavnika. Celjenje poškodb namreč poteka tako, da različni vnetni mediatorji tako rekoč »napadejo« obolelo mesto. Ravno samo vnetje pa povzroča značilne znake in simptome, ki jih občutimo po poškodbi. Sem spadajo bolečina, rdečina in oteklina, delovanje prizadetega dela pa je moteno. Kljub vsem znakom, ki jih vnetje povzroča, pa je le to nujno za naše preživetje, saj se brez vnetja rane ne bi celile.

Bolečina v kolenu

Terapija z hlajenjem

Hladilna terapija je izjemno učinkovita metoda pri uravnavanju vnetja po poškodbi. Hladne obkladke priporočamo pri akutnih poškodbah, kot so zvini in nategi, pri oteklinah, zobobolu, glavobolu in migreni, udarcih in podplutbah, krvavitvah iz nosu in pikih žuželk. Hlajenje znižuje temperaturo obolelega predela in hkrati tudi lajša bolečino. Nižanje temperature obolelega predela posledično zoži lokalno ožilje, kar zmanjša pretok krvi v tem predelu, to pa zmanjša oteklino. Hlajenje tudi zmanjša občutljivost živčnih končičev, kar ima za posledico manjšo bolečino. Hladni obkladek si lahko naredimo sami, lahko uporabimo moker povoj, brisačo ali led, hladni obkladki so na voljo tudi v obliki gela za hlajenje in gel vrečke za hlajenje.

 

Gel za hlajenje Ice power

Gel za hlajenje Ice PowerGel za hlajenje Ice power je eden najpogosteje uporabljenih pripomočkov pri poškodbi mehkih tkiv. Njegovo učinkovitost podpirajo številni uporabniki, hkrati pa je njegovo delovanje podprto tudi s strani kliničnih študij. Ena iz med njih kaže, da gel za hlajenje Ice power ob redni uporabi dva tedna po poškodbi mehkih tkiv lajša bolečine in pospeši okrevanje. Gel za hlajenje mišic Ice Power zagotavlja optimalno hlajenje in dolgotrajen učinek, ki pa ne povzroča intenzivnih reakcij kot običajno hlajenje (led, hladilne obloge).

Gel za hlajenje Ice power kot glavni sestavini vsebuje točno določeno razmerje etanola in metanola. Ta kombinacija ustvarja občutek hlajenja tako, da znižuje temperaturo kože za približno 5-7 °C, ob tej temperaturi pa se fiziološko aktivirajo posebni receptorji, ki spadajo v skupino receptorjev za uravnavanje toplote in zaznavanje bolečine. Hladilni učinek gela za hlajenje kolena Ice power tudi upočasni krvni pretok, kar posledično zmanjša oteklino.

Gel za hlajenje mišic Ice power uporabljamo tako, da večjo količino gela 3-4x dnevno nanesemo na boleče mesto. Pomembno je, da počakamo, da se gel vpije sam in ga nikakor ne masiramo v boleč predel. Gel za hlajenje  Ice power je primeren za bolečine v mišicah, vratu, ramenih in križu ter regeneracijo po športnih aktivnostih.

 

Gel za hlajenje Pernaton

Gel za hlajenje PernatonGel za hlajenje Pernaton temelji na edinstvenih naravnih hranljivih sestavinah iz morja. Glavna sestavina gelov Pernaton je perna ekstrakt, pridobljen iz zelenoustne školjke. Perna ekstrakt namreč vsebuje veliko količino glikozaminoglikanov, ki so pomemben gradnik tkiv v telesu, saj pomagajo povečevati prožnost tkiva, prenos hranilnih snovi v celice in odstranjevati odpadne snovi iz njih. Posledično to telesu omogoča pospešeno obnavljanje tkiva in celic.

Prav tako gel za hlajenje Pernaton vsebuje mentol in dodatna eterična olja, ki skupaj zagotavljajo prijeten občutek na obolelem mestu. Prav tako kot gel za hlajenje Ice power, tudi Pernaton lahko uporabljamo večkrat dnevno daljše časovno obdobje, razlika pa je v tem, da gel za hlajenje Pernaton lahko vtremo v obolelo mesto, saj je njegova učinkovitost na ta način večja. Pogosteje se ga tudi uporablja za blaženje sklepnih poškodb, med tem ko je Ice power primarno namenjen kot gel za hlajenje mišic.

 

Gel vrečka za hlajenje

Gel vrečka za hlajenjeGel vrečka za hlajenje  je napolnjena z gelom za hladno ali toplo terapijo in poskrbi za naravno lajšanje bolečin. Gel vrečka za hlajenje je še posebej primerna za uporabo pri oteklinah, odrgninah, zvinih, za pripravo mišic na aktivnost in sprostitev mišičnih krčev po telesni aktivnosti. S hladno gel vrečko za hlajenje zmanjšujemo bolečino in preprečujemo oz. zaviramo nastanek vnetja. Hlajenje je priporočljivo v prvih 48 urah po poškodbi.

Za najbolj optimalne rezultate, naj bo gel vrečka za hlajenje v zamrzovalniku najmanj 2 uri pred uporabo. Pomembno, je da ohlajene gel vrečke za hlajenje ne namestimo direktno na kožo, ampak jo vložimo v priloženo ovojno vrečko ali navadno kuhinjsko krpo. Na mesto bolečine jo namestimo za 20 minut, postopek pa lahko ponovimo večkrat dnevno z vmesnimi razmiki. Gel vrečke za hlajenje so na voljo v različnih velikostih, odvisno od namena uporabe.

Preberite si tudi...