Alarmni sistemi za hiše in stanovanja

Alarmni sistemi za hiše in stanovanja – za večjo varnost

by

Alarmni sistemi so ena izmed prvih stvari, ki jih namestimo, da bi se v svojem domu počutili bolj varno. Gre za napravo, ki nas bo z glasnim alarmom opozorila na neželen vstop v naše stanovanje ali hišo. Poleg alarmnih sistemov za stanovanje se posamezniki velikokrat odločijo še za video nadzor, ki jim omogoča, da spremljajo dogajanje v svojem domu kar preko mobilnega telefona ali računalnika.

Dandanes lahko alarmne sisteme razdelimo v dve kategoriji – perimetrske alarmne sisteme in detektorje gibanja. Perimeterski alarmni sistemi za hiše in stanovanja nas opozorijo, ko se odprejo vrata ali okno. Alarmni sistem deluje s pomočjo magnetnih senzorjev, ki so nameščeni na zaprtih oknih in vratih, poleg njih pa je na okvir nameščeno še t.i. stikalo. Ko so vrata ali okno zaprta, sta magnet in stikalo dovolj blizu skupaj, da tvorita električni tokokrog. Če se okno ali vrata odprejo, ko je alarmni sistem aktiviran, je vezje prekinjeno in oglasi se alarm.

Detektorji gibanja so najpogostejša izbira pri nakupu alarmnega sistema za hišo

Še vedno pa med najpogostejše alarmne sisteme za hiše sodijo detektorji gibanja. Le-ti sestojijo iz več elementov. Navadno jih sestavljajo alarmna centrala, tipkovnica oz. plošče na dotik ter senzorji in detektorji.

Centrala alarmnega sistema za hišo je nameščena v posebnem ohišju, ki premore tudi varovalno baterijo za primere, ko se napajanje z elektriko prekine. Ohišje vsebuje tudi preklopno stikalo, ki je povezano z namenskim vhodom centrale. V primeru, ko sistem ni v načinu storitve, se bo za vsak poskus odpiranja ohišja sprožil alarm.

Tipkovnica oz. plošča na dotik služi namestitvi alarmne postaje ter programiranju funkcij alarmnega sistema. Ostanejo še senzorji oz. detektorji, ki zaznavajo gibanje, mikro valove, lom stekla, vibracije in številne druge dogodke. S pomočjo njih nas alarmni sistemi opozorijo na potencialne motnje v prostoru.

Alarmni sistemi - preprečite najhujše

Kam namestiti senzor, da bo alarmni sistem za hišo kar se le da učinkovit?

Alarm se pri alarmnem sistemu, ki deluje s pomočjo detektorja gibanja, sproži zaradi prekinitve žarka, ki ga oddaja detektor. Priporočljivo je, da takšne senzorje alarmnih sistemov za stanovanje namestimo nad okna in vrata. Poleg tega pa velja upoštevati še, da je senzorje dobro postaviti še v vogale ter pod strop, saj tako pokrivajo največ možne gibalne površine.

Najučinkovitejši protivlomni alarmni sistemi so ožičeni sistemi, ki združujejo tako obodne alarme kot detektorje gibanja. Vendar pa obstajajo tudi brezžični sistemi, ki uporabljajo radio frekvenčne signale za spremljanje komponent, od katerih se mnogi preprosto vklopijo v stensko vtičnico ali se napajajo iz baterije.

Alarmni sistem - centrala

Preberite si tudi...