Urbana oprema

Urbana oprema za mestna središča

by

Urbana oprema je pogosto spregledan element mesta oz. kraja. A če so javni prostori platno, na katerem je naslikana identiteta mesta, potem je urbana prav njegov glavni sestavni del. Govorimo o klopeh za sedenje v parku ali ulici, zunanjih koših za smeti in parkovnih koših, kolesarskih stojalih, fontanah, raznoraznih stebrih, pepelnikih, pitnikih in ostalih kosih. Vsa ta oprema javnih površin se na prvi prvi pogled morda sliši nepomembna, vendar gre za pomemben funkcionalni in estetski element vsakega mesta. Najsi gre za urbana živahna mestna središča ali pa druge javne površine, kot na primer javna parkirišča: pomena dobro načrtovane, sodobno zasnovane in strateško postavljene urbane opreme ni moč preceniti. Zlasti takrat, ko ta prispeva k sodobnemu izgledu mesta, njegovi urejenosti in uporabnosti ter se ponaša s kakovostno izdelavo in dolgo življenjsko dobo. Takšno je tudi ulično pohištvo podjetja Atriva, ki nudi raznovrstne kose standardnih dimenzij in tiste, izdelane po meri naročnika in posameznega okolja. Podjetje se ponaša s fleksibilnostjo, natančnostjo in skrbno izbranimi materiali ter tehnikami obdelave, v čem se kaže tudi njegova zavezanost trajnosti in inovacijam.

Urbana oprema

Parkovni koši, kolesarska stojala, klopi in pepelniki so del urbane opreme

S pojmom urbana oprema opisujemo vse tisto, kar ima v prvi vrsti povsem funkcionalno vlogo in služi k večji urejenosti urbanega okolja. V tem okviru najpogosteje govorimo o zunanjih koših za smeti, pepelnikih, klopeh, kolesarskih stojalih, konfinih in ostali opremi javnih površin, denimo informacijskih tablah, pitnikih, fontanah itd. Bistvo ulične opreme je v tem, da poskrbi za urejenost oz. čistost javnih površin in dela okolje prijetno tako za tiste, ki bivajo v njem, kot tudi za tiste, ki ga zgolj obiščejo. Gre tako rekoč za večanje ugleda mesta in njegove uporabne vrednosti ter funkcionalnosti.

K temu največ pripomorejo prav parkovni koši; le-ti imajo ključno vlogo pri vzdrževanju čistoče in reda na javnih površinah. Vendar pa to niso le posode, namenjene odlaganju odpadkov, temveč predmeti, ki lahko v sebi poleg povsem funkcionalne narave združujejo tudi sodoben dizajn. Prav ta estetska nota igra pomembno vlogo pri ohranjanju enotnega videza urbanega okolja in rdeči niti, ki se vije skozenj. Urbana oprema, kot so parkovni koši, pepelniki in parkovne klopi so tako tihi stražarji, ki spodbujajo k odgovornemu ravnanju z odpadki, hkrati pa svoji okolici dodajo pridih sodobnosti.

Urbana oprema za večjo funkcionalnost in urejenost okolja

Parkovni koši, ki jih običajno najdemo na vsakem parkirišču, sodijo med pogosto spregledan, a kljub temu ključen element vsakega urbanega okolja. Pri tem pa še zdaleč ni nujno, da so to monotoni in povsem standardni kosi uličnega pohištva; ravno v tem je ena izmed prednosti podjetja Atriva, ki nudi tako standardno urbano opremo, kot tudi takšno, ki izstopa in pritegne pozornost mimoidočega bodisi s svojim videzom ali pa funkcionalnostjo. Sočasno z razvojem tehnologije in urbanih mestnih središč je prav ta lastnost – edinstvenosti in sodoben izgled – vse pomembnejša.

Vsako sodobno urbano okolje mora dandanes pri opremljanju in večanju funkcionalnosti mesta razmisliti tudi o podrobnostih in sodobnem dizajnu, ki bo v stiku s časom; to pa zadeva tudi takšno opremo, kakršna so denimo zunanji koši za smeti, pepelniki in pitniki. Čeprav ima vse našteto v prvi vrsti predvsem uporaben namen, pa lahko s svojim videzom in izstopajočimi, a uglajenimi detajli prispeva k edinstvenosti mesta in njegovega izgleda. Gre torej za elemente, ki v sebi združujejo funkcionalnost s sodobno estetiko, s tem pa postajajo ključna točka sledenja sodobnim urbanim oblikovalskim trendom.

parkovni koši za smeti

Zunanji koši za smeti sodobnega videza

Vsa urbana oprema, zlasti tista, ki jo najdemo na javnih površinah, dandanes presega golo funkcionalnost, temveč postaja sestavni del vsakdanjega ritma mesta. Tega se zavedajo tudi pri podjetju Atriva, kjer izdelujejo ulično pohištvo sodobnega videza, ki je namenjeno prav tem območjem. Od parkirnih stebričkov in informacijskih tabel do parkovnih košev in klopi za sedenje: ponudba izdelkov podjetja za mestne urbane površine presega funkcionalnost, izdelki pa tako prispevajo k splošni izkušnji tako voznikov kot pešcev. Podjetje je pri tem zavezano tudi kakovosti in s tem trpežnosti tovrstnih kosov urbane opreme, ki so odporni proti zahtevam mestnega življenja ter namenjeni temu, da tudi po letih redne uporabe ohranijo svojo učinkovitost in videz.

Urbana oprema kot bistven element urbanističnega načrtovanja

Ulično pohištvo, ko to na primer zunanji koši za smeti, ki so strateško postavljeni po javnih prostorih, je dandanes element širšega urbanističnega načrtovanja. Pristop k njihovemu oblikovanju tako presega osnove ter vključuje tudi elemente sloga in inovativnosti. Tako koši niso zgolj posode za odlaganje odpadkov in s tem simbol zavezanosti mesta k čistoči in urejenosti, pač pa tudi prostor za izražanje njegove identitete. Pomembno vlogo pri tem pa imajo tudi materiali, iz katerih so tovrstni urbani izdelki narejeno. Zagotavljati morajo namreč trajnost in dolgo življenjsko dobo, obenem pa biti vizualno privlačni. Rezultat je tako harmonična integracija oblike in funkcije, kjer koši in ostali elementi urbanega pohištva postanejo nevsiljivi, vendar pomembno prispevajo k splošni estetiki mesta.

Preberite si tudi...