Laserski razrez pločevine, njegove prednosti in njegov potek

by

Laserski razrez pločevine je inovativna in priljubljena metoda za rezanje materialov, kot so aluminij, jeklo, medenina, baker, inox ter titan. Njegova zgodovina sega v leto 1965, ko je Kumar Patel izdelal stroj za rezanje kovin. Ta je zahteval veliko moči, njegovo praktičnost, zmogljivost in učinkovitost pa so kasneje izboljšali laserji. Tehnologija razreza se je v zadnjih nekaj deset letih močno razvila. Razrez pločevine z laserjem se danes uporablja v najrazličnejših industrijah, vključno z avtomobilsko, embalažno, medicinsko, letalsko, vesoljsko in tudi v gradbeništvu.

Postopek omogoča obdelavo najrazličnejših plošč od 0,5 mm do 20 mm – odvisno od materiala. Od slednjega je odvisen tudi končni rezultat. Nanj pa vplivajo še nekateri drugi dejavniki, kot sta moč uporabljenega laserja in vrsta kovine. Visoko tehnološki postopek dopušča visoko kakovost izdelkov, izredno ponovljivost ter poenostavljene nadaljnje proizvodne postopke. Ena izmed najpomembnejših inovacij zagotavlja večjo kakovost izdelkov, hitrejšo izvedbo, večjo natančnost in stroškovno učinkovitost. Rezanje pločevine poteka z najrazličnejšimi CNC stroji, ki zagotavljajo najvišje standarde kakovosti in izredno natančnost v vseh vrstah kovinostrugarskih in ključavničarskih del.

Laserski razrez pločevine

Zakaj je laserski razrez pločevine tako pomemben?

Razrez pločevine z laserjem prinaša velike prednosti pred drugimi metodami. Najsodobnejša tehnološka rešitev je nadvse vsestranska poleg tega pa zagotavlja optimalno točnost in enakomernost z neskončnim številom ponovljivosti. Slednja je ključnega pomena pri večjih naročilih, saj proizvajalcem nudi doslednost v proizvodnem procesu.

Sodobna tehnika le z eno operacijo nadomesti več klasičnih metod obdelave, s čimer skrajša čas izdelave in poveča produktivnost. Možnost izreza lukenj, oblik in priključkov poenostavi nadaljnje sestavljanje, kar privede do zmanjšanja stroškov ter nižjih cen končnih produktov. Poleg tega, da proces zagotavlja proizvodnjo kvalitetnih proizvodov, hkrati omogoča nove konstrukcijske rešitve, ki prej niso bile mogoče. Laserski razrez pločevine preprečuje tudi onesnaženje. Obdelava po tradicionalnih metodah vselej zahteva uporabo hladilnih sredstev, ki kontaminirajo materiale. Ob tem ima še širok spekter uporabnosti. Brez težav lahko obdeluje tako ploščata jekla, odprte profile ter druge različne oblike.

Rezanje pločevine je avtomatiziran proces, kar pomeni, da zahteva manj delovne sile s tem pa zmanjšuje tudi možnosti za človeške napake. Zahvaljujoč avtomatizaciji je celoten proces nadvse cenovno ugoden in okolju prijazen. Kot ena izmed naprednejših tehnik rezanja kovin zmanjšuje negativne vplive na okolje. CNC stroji namreč zmanjšujejo količino odpadkov, odpravijo potrebo po več orodjih ter porabijo manj energije, kar zmanjšuje ogljični odtis proizvodnega procesa.

Razrez pločevine z laserjem

Kako poteka rezanje pločevine?

Laserski razrez pločevine se izvaja s CNC strojem. CNC je angleška kratica za Computer Numerical Control ali računalniško numerično krmiljenje. Gre za vrsto avtomatiziranega obdelovalnega procesa, ki ga v celoti krmili računalnik. Tehnologija računalniškega numeričnega krmiljenja je pri tem uporabljena za oblikovanje izdelka z odstranjevanjem materiala iz obdelovanca. Postopek se izvaja, vse dokler ni dosežena želena oblika.

CNC stroj je leta 1949 izumil John Parsons, dodatno pa ga je v letu 1952 izboljšal Richard Kegg. Stroj deluje s pomočjo računalniških programov ter CAD programsko opremo za računalniško podprto načrtovanje.

Razrez pločevine z laserjem se začne z vnosom računalniških navodil, ki nadzorujejo dejanja obdelovalnih orodij. Računalniško podprte kontrole opravijo izračun, ki je potreben za odstranjevanje materiala in končni videz produkta.

CNC stroj za svoje delovanje potrebuje G in M kodo. G koda ali G-code se nanaša na geometrijo in predstavlja alfanumerični ukaz, ki stroju ukaže, kako naj se premika. V kodi so X, Y in Z osi gibanja, številke pa se nanašajo na vrednost osi (N). M koda ali M-code pa predstavljajo različne strojne kode, ki izvajajo druga dejanja stroja. Vključno z zagonom in zaustavitvijo programov, prilagajanjem obdelovalnih orodij in nadzorom pretoka hladilne tekočine. Numerično voden laserski razrez pločevine ne dopušča napak, hkrati pa zagotavlja veliko storilnost in doslednost.

CNC stroj

Razrez pločevine z laserjem je preprost in učinkovit postopek z vrhunskimi rezultati

Laserski razrez pločevine poteka tako, da se laserski žarek usmeri na material, ki upari, ali zgori. Ko se laser po njem premika, ga zaradi majhne toplotne cone ta brez težav prereže, ne da bi to vplivalo na končne lastnosti materiala. CNC stroj je izpopolnjena naprava, ki omogoča različne obdelovalne tehnike. Med najbolj priljubljenimi tehnikami obdelovanja kovin so štancanje, robotsko varjenje, CNC krivljenje pločevine, struženje in peskanje. Vsaka izmed metod ima svoje prednosti in slabosti glede na izbran material. Zato je poglavitno izbrati profesionalnega ponudnika storitev, ki vam bo zagotovil najboljši razrez pločevine z laserjem v skladu z datoteko digitalnega načrta.

Ta je nepogrešljiv del razreza, saj stroj deluje po njenih navodilih. Ko je s programsko opremo za računalniško podprto načrtovanje ustvarjena datoteka digitalnega načrta, se ta naloži v računalnik CNC stroja. Za laserski razrez pločevine so ključna tudi edinstvena orodja, nameščena na krmiljenih oseh stroja. Gibanje le teh skupaj z intenzivnostjo in gibanjem žarka nadzoruje računalnik. Žarek pri tem tali, sežiga in uparja material v skladu z navodili oblikovalske datoteke.

Rezanje pločevine se razlikuje glede na kovine, saj ima vsaka drugačne kemijske in fizikalne lastnosti. Te zahtevajo raznovrstne postopke in laserske nastavitve. Odličen primer tega sta kovina in plastika. Kovina odlično odbija svetlobo, zato potrebuje posebne tehnike rezanja in laser z večjo močjo. Plastiko pa je mogoče razrezati z laserjem manjše moči, a so lahko robovi reza nazobčani in potrebujejo še nadaljnjo obdelavo. Ne glede na to kaj obdelujejo CNC stroji, dejstvo je, da so revolucionirali industrijo ter jim zagotovili nepredstavljivo konkurenčno prednost.

Preberite si tudi...