Otroški inhalator

Inhalator za otroke – metoda zdravljenja dihalnih poti

by

Inhalator za otroke se največkrat uporablja pri različnih dihalnih obolenjih. Inhalacijska terapija namreč pomeni vnašanje zdravil v telo z vdihovanjem. Pacient torej s pomočjo otroškega inhalatorja vdihuje vodne hlape, v katere so primešana v aerosole razpršena zdravila. Slednji morajo biti veliki do 5 mikrometrov, saj bi se v nasprotnem primeru ustavili že v grlu, posledično pa ne bi dosegli želenega učinka zdravil. Le-teh je na voljo veliko. Olajševalci so zdravila, ki lajšajo dušenje in težko sapo, preprečevalci pa so zdravila, ki napade preprečijo. Oboji se lahko uporabljajo v kombinaciji z otroškim inhalatorjem.

 

Prednosti inhalatorja za otroke

Otroški inhalatorBolezni dihal so pri otrocih zelo pogoste, zato je uporaba različnih otroških inhalatorjev (npr. inhalatorja omron) lahko zelo koristna. Prednosti takšnega načina vnosa zdravil so takojšnji učinek, zdravilo je pri manjšem odmerku bolj učinkovito, pojavljajo se le manjši stranski učinki. Kljub temu, da je odmerek desetkrat manjši kot pri peroralni uporabi, je učinek zelo hiter. Otroku bo tako po uporabi inhalatorja za otroke hitro precej lažje.

Prednost inhalatorja Omron je sicer tudi, da je vizualno prilagojen najmlajšim. Z zanimivimi barvami in otroškimi figuricami bo otroku inhalacijska terapija precej manj stresna in naporna. Tak inhalator za otroke lahko uporabljamo tudi med igro, saj tako otrok ne bo dojemal otroškega inhalatorja kot nekaj negativnega. Prednost tega inhalatorja je tudi, da je zelo tih. Posledično otroci ob uporabi niso prestrašeni.

 

Slabosti inhalatorja za otroke

Čeprav ima inhalator za otroke ogromno prednosti, pa ima tudi nekaj slabosti. Kljub temu, da je otroški inhalator prilagojen otrokom, je vseeno za uporabo potrebno nekaj spretnosti. Če se ga ne uporablja pravilno, so lahko odmerki zdravila neenakomerni. Pri uporabi otroškega inhalatorja se lahko pojavijo tudi stranski učinki na sluznici ust, žrela ter grla, saj do tega dela dihalnih poti pride največji delež zdravila.

 

Kdaj se inhalator za otroke sploh uporablja?

Kot že omenjeno, so otroci zelo nagnjeni k raznim dihalnim okužbam. Otroški inhalator Omron zato priporočamo ob vnetju sinusov, ob prehladih in gripah. Še posebej pa je inhalator za otroke koristen pri astmi, bronhitisu ali vnetju ušes. Ima vaš otrok zelo pogosto zamašen nos? Tudi to nadlogo lahko z inhalatorjem za otroke Omron zelo hitro odpravite. Vodni hlapi s primešanimi zdravilnim učinkovinami namreč sluz v nosu omehčajo in sčistijo dihalne poti.

 

Bronhitis

Inhalator za otroke je zelo pogosto uporabljen pri otrocih, ki trpijo za bronhitisom. To je vnetje dihalnih poti, do katerega pride predvsem v zimskem času. Nastane kot posledica virusa, pacient pa trpi za oteženim dihanjem, suhim kašljem, povišano telesno temperaturo in pogostimi bolečinami v prsnem košu. Bronhitis je precej huda bolezen, zato je pomembno, da jo opazimo dovolj zgodaj in jo začnemo čimprej zdraviti. Za lajšanje hudega kašlja je priporočljiva uporaba otroškega inhalatorja (omron). Z globokimi in počasnimi vdihi bo zdravilo učinkovito prešlo do pljuč, posledično pa bo otroku hitro bolje.

 

Astma

Podobno kot bronhitis je tudi astma kronično vnetje dihalnih poti. Astma, ki jo v otroštvu imenujemo tudi otroška astma, je ena najpogostejših kroničnih bolezni otrok. Simptomi so precej podobni kot pri bronhitisu – kašelj, težka sapa, oteženo dihanje in bolečine v prsnem košu. Astmatičnim otrokom se zato največkrat predpiše zdravila, ki se jih jemlje s pomočjo otroškega inhalatorja. Olajševalci sproščajo mišice v dihalnih poteh in tako dihalne poti razširijo. Le-ti se s pomočjo inhalatorja za otroke jemljejo, ko otroci že kašljajo oz. občutijo tiščanje v prsnem košu. Preprečevalci pa se jemljejo bolj redno, tudi takrat, ko otrok nima vidnih težav. Njihovo vdihovanje s pomočjo otroškega inhalatorja zmanjšuje otekanje in vnetje sten drobnih dihalnih poti v pljučih.

Ne glede na vzrok jemanja vdihovalnih zdravil, je pomembno, da starši pri uporabi inhalatorja za otroke z otroki sodelujejo. Tako bo jemanje zdravil veliko bolj učinkovito.Igrača z inhalatorjem

Preberite si tudi...