Ogrevanje z IR paneli

Infrardeče ogrevanje z IR paneli izpodriva manj učinkovite prakse

by

Infrardeče ogrevanje z IR paneli ima vedno več privržencev. Večina tistih, ki preizkusijo infrardeče gretje, namreč hitro ugotovi, da gre za napredno tehnologijo s številnimi prednostmi in praktično brez slabosti. Odločitev se zdi tako zelo preprosta. Seveda pa je dobro, da pred nakupom poznamo nekaj osnovnih značilnosti tega principa. Na podlagi teh informacij se boste lažje odločili, ali so infrardeči grelni paneli primerni tudi za ogrevanje vašega doma …

Infrardeče gretje je nadpovprečno ekonomično in okolju prijazno

IR ogrevalni paneli imajo ogromno odlik, vendar je za večino zagotovo še posebej pomembno dejstvo, da je infrardeče ogrevanje z IR paneli nadpovprečno varčno. Pri tem je treba poudariti, da cenejše ogrevanje ne pomeni zmanjšanja udobja, ampak povsem nasprotno. Zaradi posebnega principa delovanja naprav je namreč infrardeče gretje izjemno prijetno. Mnogi zadovoljni uporabniki potrjujejo, da je občutek izredno naraven, podoben občutku, ki ga imamo, ko nas ogrejejo sončni žarki. To seveda ni naključje, saj imajo infrardeči grelni paneli kar nekaj skupnih značilnosti s sončno toploto. Bistvena ja ta, da v obeh primerih za prenos toplote ni potreben zrak; žarki poskrbijo za neposredno segrevanje teles. Čeprav je temperatura zraka morda nekoliko nižja, nam je prijetno toplo, saj nas žarki segrevajo neposredno, hkrati pa se sproščajo iz okoliških predmetov in sten, v katerih se lahko akumulirajo. Nekateri primerjajo ta učinek z učinkom krušne peči, pogosto pa slišimo tudi izjave, da infrardeče ogrevanje z IR paneli spremeni celotni prostor v nekakšen ogromen nizkotemperaturni radiator. Za občutek prijetne toplote torej plošče porabijo bistveno manj energije, kot jo zahteva klasično ogrevanje. Hkrati pa so sodobni IR oziroma infrardeči grelni paneli izjemno učinkoviti pri pretvorbi električne energije v toplotno, pri čemer praktično ne prihaja do izgub. Vse to pomeni, da gre obenem za okolju prijazno rešitev.

infrardeči grelni paneli

Kako varni so IR ogrevalni paneli?

Žarki, ki jih oddajajo IR ogrevalni paneli, so popolnoma varni za človeka. Gre za žarke z valovno dolžino od 7 do 14 mikronov, torej podobno kot pri sončnih žarkih. Pri tem pa je pomembno, da naprave ne oddajajo UV-žarkov, ki predstavljajo nevarni del spektra sončne svetlobe. Morebitne skrbi glede zdravja so torej odveč. Infrardeče gretje ima celo številne pozitivne vplive na zdravje. Pomaga denimo pri težavah s slabo cirkulacijo, hkrati pa se žarki uporabljajo kot pomoč pri krepitvi imunskega sistema in pri lajšanju bolečin. Ker pri tovrstnem ogrevanju ne prihaja do dvigovanja oz. nenehnega kroženja zraka, gre za naprave, ki so odlične za alergike, saj to pomeni bistveno manj dvigovanja prahu. Pomemben vidik varnosti pa predstavlja tudi dejstvo, da infrardeče ogrevanje ne zahteva stika s potencialno nevarnimi surovinami oziroma kemikalijami.

Infrardeči grelni paneli Vitalheizung za še posebej dobre rezultate

infrardeči grelni paneliInfrardeče ogrevanje bo še posebej učinkovito, če se odločite za plošče znamke Vitalheizung, ki se ponašajo s številnimi uglednimi certifikati, doseg njihovih žarkov pa je kar 6 metrov. Gre za znamko, ki se je na tržišču pojavila že leta 1990, do danes pa so izdelki tega avstrijskega proizvajalca prodrli v že več kot 50 držav po svetu. IR ogrevalni paneli Vitalheizung izstopajo po izjemni zmožnosti izrabe električne energije in po posebni zrnati sestavi sprednje strani, ki omogoča bistveno boljšo učinkovitost kot povsem gladke površine, obenem pa se lahko pohvalijo z nadpovprečno varnostjo. Uspešno so prestali celo najzahtevnejša varnostna testiranja, med drugim celo testiranje pri 1500 voltih napetosti, s čimer se ne morejo pohvaliti nobene druge naprave za infrardeče ogrevanje na evropskem tržišču. Med najpomembnejše varnostne elemente plošč Vitalheizung sicer sodi jekleno ohišje, ki zagotavlja nadstandardno protipožarno zaščito med ogrevanjem.

Dodatni razlogi za odločitev za infrardeče ogrevanje z IR paneli

Plošče za infrardeče ogrevanje ne zavzamejo veliko prostora, zato so primerne celo za zelo majhna stanovanja. Ker sta montaža in demontaža zelo preprosti, pri tem pa niso potrebni večji gradbeni posegi, je infrardeče ogrevanje kot nalašč za vse, ki živite v najemu. Med pomembne prednosti zagotovo sodi še dejstvo, da gre za izredno tihe naprave, ki so povsem nemoteče, odlično pa se obnesejo celo tam, kjer se pojavljajo oz. ponavljajo težave z vlažnimi zidovi. Infrardeče ogrevanje namreč pomaga pri izsuševanju vlage, saj žarki prodirajo globoko v zidove in jih izsušujejo. Tako gre za lastnost, ki jo je smiselno dodati že naštetim pozitivnim vplivom na zdravje. Vlažne stene namreč predstavljajo precejšnje zdravstveno tveganje, predvsem če se na njih zaradi vlage razvije plesen. Plošče za infrardeče ogrevanje Vitalheizung za povrh odlikuje eleganten dizajn, ki nadgradi estetiko prostora. Pred nakupom smo vam v podjetju Nuvision, zastopniku znamke Vitalheizung za slovensko tržišče, na voljo za brezplačno svetovanje. Nato poskrbimo za izredno hitro dobavo, ob nakupu pa ste upravičeni do kar 7 let garancije. Prepričani smo, da vas bodo plošče za ogrevanje Vitalheizung navdušile z varčnostjo, učinkovitostjo, zdravju prijaznim delovanjem in udobjem, ki ga zagotavljajo. Če želite, da bo ogrevanje v prihodnje še nekoliko varčnejše, pa lahko namesto vas poskrbimo še za sončne celice. Tako bo večji del energije, ki jo bodo za delovanje porabljale vaše nove naprave za ogrevanje, popolnoma brezplačen.

Preberite si tudi...